top of page

YK: Kestävän matkailun (Sustainable tourism) kansainvälinen vuosi 2017 ja kestävän kehityksen kärkim

Alppivuoria, laaksoja, luolia, linnoja, kulttuuria, historiaa, kiehtovia tarinoita, viinitiloja ja upea välimerellinen tunnelma Adrianmeren rantakaupungeissa. Keväisen värikkäässä Sloveniassa voi päästä kokemaan polkan rytmiä, välittömyyttä, viinimaistiaisia ja rentoa menoa - kesällä puolestaan raskaampaa musiikkia Slovenian kuuluisilla metallifestareilla. Kesä jatkuu Sloveniassa pitkälle syksyyn ja sen monimuotoinen luonto metsineen ja kirkkaine vesineen tarjoaa huikeita elämyksiä luonnossa liikkujille. Sloveniasta löytyy myös paljon muuta …

Pikkuruinen Slovenia (pinta-alaltaan n. 20 000 neliökilometriä) sijaitsee keskellä eurooppaa -Italian, Unkarin, Itävallan ja Kroatian naapurina. Suomesta pääset sinne näppärästi Finnairin suorilla, muutaman tunnin kestävillä lennoilla. Sloveniassa liikut helposti paikasta toiseen, koska välimatkat ovat lyhyitä -pääset mm. hetkessä Adrianmeren rantaan, jossa välimerellinen tunnelma hurmaa sinut välittömästi. Rantaviivaa Slovenialla on 45 kilometrin verran.

Slovenia on pieni maa, mutta pienuudestaan huolimatta se tarjoaa sinulle luonnon koko kirjon. Juliaanisten alppien huikeat maisemat kutsuvat Sinua vaeltelemaan ja nauttimaan luonnon kauneudesta, rauhasta ja puhtaasta ilmasta. Laaksojen kristallinkirkkaat joet sekä Bledin järvi lähes häikäisevät matkailijan. Voi vain kuvitella, kuinka puhtaita ja hyvän makuisia kalat ovat näissä vesissä. Bledillä pääseekin nauttimaan herkullisista kala-aterioista sen monissa ravintoloissa.

Bledin järvi ja sen ympäristö ovat kuin jalokivi pohjoisessa Sloveniassa. Järveä reunustaa vaikuttavat Alpit ja rannalta löydät myös Slovenian vanhimman, yli tuhat vuotta vanhan Bledin linnan.

Maisemat linnalta järvelle ovat kuin satukirjasta ja kuten kaikilla satumaisilla maisemilla on omat tarinansa, niin on myös Bledin järvelläkin. Keijujen kerrotaan aikoinaan tanssineen kallion kielekkeellä vihreän laakson yläpuolella. Lammaspaimenet kuitenkin häiritsivät keijuja ja koska paimenet eivät varoituksista huolimatta lähteneet, keijut juoksuttivat veden vuorilta alas laaksoon ja sen seurauksena muodostui järvi. Järven keskellä on vielä tänä päivänäkin havaittavissa kallion kärki, ”keijukallio”.

Järven keskellä olevaan pieneen saareen pääsee näppärästi Pledna-veneellä tai vaikkapa itse soutaen. 99 askelta (vaiko 100?) kiivettyäsi pääset Neitsyt Marian kappeliin. Jos olet onnekas, niin saatat nähdä vihkiparin. On myös perinne, että sulhanen kantaa morsiamen 99 askelta ylös onnelliseen avioliittoon! Saaren päällä sijaitsee pieni myymälä, josta voi ostaa matkamuistoja, paikallisia tuotteita tai vaikkapa nauttia kuumana kesäpäivänä souturetken jälkeen virvokkeita.

Tarinat Sloveniassa eivät suinkaan päättyneet tähän, vaan jatkuvat keijuista lohikäärmeisiin.

Voi vain hyvin kuvitella, kuinka mahtavat lohikäärmeet ovat aikoinaan asustelleet alppivuoristossa. Parhaiten lohikäärmetarina näkyy Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa, jossa sijaitsevien lukuisten siltojen patsaat muistuttavat lohikäärmeestä. Sanotaankin lohikäärmeen asuneen Ljubljanassa. Eräs Kreikan mytologian mukainen tarina kertookin, että kaupunki on perustettu sankari Jasonille, joka kantoi kultaista viittaa. Jason pakeni ystäviensä kanssa Argo-nimisellä laivalla Mustanmeren yli pohjoiseen, pitkin Tonavaa sekä Ljubljanajokea. Matkalla he kohtasivat Marsh-lohikäärmeen, jonka Jason sitten surmasi. Vielä tänäkin päivänä kerrotaan monia tarinoita, joita voit kuulla kaupungin opastetuilla kävelykierroksilla.

Ljubljana (suomeksi ”rakastettuni”) on kaunis ja tunnelmallinen kaupunki, jossa kaikki on kävelymatkan etäisyydellä. Ljubljanassa onkin ilo kävellä -onhan puhdas, kaunis ja hyvin hoidettu kaupunki esimerkillinen, kestävän kehityksen mukainen vihreä kaupunki.

Maailman matkailujärjestön 350 asiantuntijaa nimittäin valitsivat Ljubljanan maailman Green Cityksi vuonna 2016. Ljubljanan markkinoilla voit nauttia erilaisista makuelämyksistä ja herkuista, kuten Karst prosciutto kinkusta tai perinteisestä Potica kakusta.

Ljubljanaa halkaisee tunnelmallinen joki, jossa tehdään risteilyjä noin tunnin välein.

Kaupungin kukkulalla sijaitsevassa linnassa viihdtyy varmasti, vaikkapa koko päivän.

Sieltä on näkymät koko kaupungin yli, samalla voit nauttia taidenäyttelyistä ja herkullisesta ruuasta. Eräs mielenkiintoinen ja kaunis vierailukohde Ljubljanassa on katolinen kirkko. Slovenian pääuskonto onkin katolilaisuus. Kelttien, roomalaisten, länsi- ja itägoottien, slaavien sekä frankkien asuttaman Slovenian nykyinen valtaväestö on sloveenit, jotka puhuvat myös sloveenin kieltä. Slovenialaiset osaavat kuitenkin hyvin englantia, saksaa, kroatiaa, serbiaa ja bosniaa. Vaikka suomalainen pärjääkin Sloveniassa englannilla, ovat sloveenit kuitenkin todella iloisia, kun puhutaan heidän omaa kieltään -aidon slaavilaisen matkaoppaan kanssa voit kokea tämänkin yhdessä!

Kokonaisen päivän tai vaikkapa kaksikin voit viettää aikaa tutustumalla tippukiviluolastoihin.

Postojna cave on vaikuttava näky. Piileekö tuolla luolastossa lohikäärme?

Slovenian luolastoissa asustaa yli 150 eläinlajia. Proteus anguinus (human fish, olmi eli sokea salamanteri) voi esimerkiksi elää jopa 100 vuotta ja ilman ruokaakin vuoden kerrallaan.

Vuonna 2016 Proteus anguinuksen nähtiin hautovan ensimmäisen kerran munia. Uskotaankin sen olevan kaukainen lohikäärmeen jälkeläinen.

Tai miksipä et tutustuisi Slovenian ”Robin Hoodin” kalliolinnaan ja sen mielenkiintoisiin tarinoihin, Predjama Castleen, joka on maailman suurin kalliolinna?

Feel the SLOVEnia and travel with ZolarStone

#loma #matka #vaellus #lento #luonto #hyvinvointi #wellness #nähtävyys #meri #alpit #edullinenmatka #syksy #hotelli #kulttuuri #rantaloma #maisema #halpa #laadukas #kalliolinna #lipitsanhevonen #tippukiviluola #lubljana #Bled #Triglav #opastettuvaellus #travel #zolarstone #eurooppa #lyhytlento #finnair #kestäväkehitys #greencity #blogi #matkakertomus #matkablogi #love #rakkaani #dragon #tarina #historia #kuljetukset #opastus #järvi #vuoristo #puhdasluonto #luonnonystävä #luontomatkailija #seikkailu #adventure #matkapaketti #helppomatka #linna #viinitila #alppimaisema #slovenia #kulinaristi #välimeri

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page